www.rum46.dk
SELECTED
28 Feb, 2004 -
21 Mar, 2004
Lise Skou og Andrea Creutz
En video- og lydinstallation

Klik på billedet og se flere billeder
SELECTED - En video- og lydinstallation af Lise Skou og Andrea Creutz
"The word free still existed, but it could only be used in such statements as "This dog is free from lice" or "This field is free from weeds". It could not be used in its old sense "politically free" or "intellectually free", since political and intellectual freedom no longer existed even as concepts, and were therefore of necessity nameless." George Orwell, 1984

SELECTED belyser myndighedernes stadig stigende kontrol og overvågning af den enkelte borger. Projektet er en reaktion på USA's skærpede registrering af borgere fra lande, som USA opfatter som potentielt fjendtlige. Skærpelsen er en konsekvens af USA's omfattende terrorbekæmpelse – en strategi som i øvrigt har påvirket den vestlige verdens sikkerhedspolitik.
Projektet kan derfor ses som en kommentar til de vestlige medier og myndigheders  konstruktion af paranoia over for det fremmede. Paranoiaen er ikke en personlig angst men et helt samfunds frygt indlejret i forestillingen om det værst tænkelige.

Paranoiaen forårsager en øget kontrol og overvågning af den enkelte borger. Overvågningen umyndiggør den enkelte borger, fordi han/hun bliver objekt for en usynlig magtudøvelse, hvor information bliver registreret uden at borgeren selv bliver delagtiggjort i en kommunikation.

Installationen er baseret på Lise Skou og Andrea Creutzs personlige oplevelse af overvågning. I januar 2003 filmede kunstnerne eksteriøret på Federal Building i New York, hvor den skærpede registrering af "udvalgte borgere" finder sted. Under optagelserne sker der imidlertid noget uventet. Lise Skou og Andrea Creutz bliver tilbageholdt af myndighederne, fordi de filmer. Under tilbageholdelsen bliver det dog ikke opdaget, at de også har filmet inde i bygningen. Disse optagelser
indgår i den installation, som kunstnerne har skabt til udstillingsstedet rum46.

Installationen illuderer et sterilt venteværelsesmiljø, hvor beskueren kan opleve den usikkerhed, som opstår i systemets umyndiggørelse af én som individ. Man bliver stillet i en venteposition og påtager sig rollen som den fremmede eller den overvågede - uden mulighed for at handle eller reagere mod udøvelsen af kontrol. Med titlen SELECTED sætter kunstnerne således fokus på hvem der ekskluderes, og hvem der ekskluderer.

Udstillingsperiode: D. 29. februar til d. 21. marts 2004, tors.- søn. kl. 13-17
Fernisering: Lørdag d. 28. februar fra kl. 15

Med venlig hilsen
Udstillingsstedet rum46

For yderligere information kontakt venligst Karen Lisbeth Kristoffersen (86167412) eller Hanne Lindstrøm (26825211)

rum46 er støttet af Århus Kommunes Kulturpulje og FONA, ØstergadeRELEVANTE LINKSRoom for Improved Futures
Link til rum46's 2-årige samarbejdsprojekt 2018-2019
https://improvedfutures.wixsite.com/rum46